home | gallery | about| technique

 

Gallery details

Panorama Walcheren
About the painting :De schilder die in 2008 het penseel opnam voor de vervaardiging van een idee van Dick Hulshoff, opticien te Middelburg; het Panorama Walcheren.

Het Panorama is een ex-centrisch panorama van de kust van Walcheren. De kijker zal dus buiten dit panorama om lopen, in tegenstelling tot traditionele panorama's waar de kijker middenin staat.Walcheren krijgt eigen panorama

door Cornelleke Blok en Marcel Modde.

woensdag 27 mei 2009

In een Middelburgse loods hangen twee enorme kleurige schilderijen, met een uitzicht op Veere. De Haarlemse kunstenaar Kees van Citters heeft er sinds september vorig jaar bijna dag en nacht aan gewerkt.De Grote Kerk, de jachthaven, de Campveerse Toren met knalblauwe lucht en het Bolwerk in avondrood. De doeken zien er indrukwekkend uit, maar ze zijn pas het begin van een 'groots project'.Als het aan ondernemer Dick Hulshoff ligt, staat er over een paar jaar een groot rond gebouw 'ergens in een weiland'.

Walcheren krijgt zijn eigen panorama. Of eigenlijk twee. Een zogeheten ex-centrisch panorama geeft bezoekers een uitzicht vanaf de zee, richting de kust. "Mensen lopen straks om het kunstwerk heen, in een kwartier van Veere naar fort Rammekens", legt Hulshoff uit.Het panorama wordt 350 meter lang en bestaat uit 72 tot 75 doeken, die elk 5 bij 2,5 meter groot zijn.

Daarnaast wil Hulshoff ook een panorama à la Scheveningen realiseren, waar bezoekers als het ware het middelpunt van het schilderij zijn."Je kijkt als het ware vanaf een duin bij Dishoek rond. Dát schilderij wordt 150 meter lang en twee meter hoger dan de Panorama Mesdag. Daarmee hebben we dan het grootste panoramische schilderij ter wereld.We denken minimaal 150.000 bezoekers per jaar te kunnen trekken."Waar het museum komt, kan Hulshoff nog niet zeggen. "Als we moeten wachten tot we een locatie gevonden hebben, dan zal het nooit gerealiseerd worden. Je moet een keer beginnen. Ik geloof er zó in.Het moet eruit."Al sinds zijn jeugd is Hulshoff verslingerd aan de Panorama Mesdag. Het idee voor een zelfde kunstwerk van de Walcherse kust zit al jaren in zijn hoofd. "Ik kom uit Scheveningen.Als het even kon, ging ik kijken naar de Panorama Mesdag. Het schelpenvissersbedrijf van mijn grootvader staat er zelfs nog op. In 1974 ben ik naar Zeeland verhuisd. Toen ik Walcheren leerde kennen, dacht ik: als er íets geschikt is voor een panorama, dan is het de Walcherse kust. De uitzichten zijn adembenemend. Dit project helpt ook bij het 'verkopen' van Zeeland. Bij elk doek komt een informatiebordje. Met het aantal inwoners van de plaats, geschiedenis en anekdotes. Mensen die één van de schilderijen zien, zullen denken: 'hee, ik ga toch eens naar dat plekje toe'."Kunstenaar Kees van Citters - zijn grootvader was in een grijs verleden burgemeester van Burgh - is al net zo besmet met het panorama-virus als Hulshof. "Bezoekers moeten straks wandelend het beeld in gezogen worden."Het kunstwerk moet een realistische weergave worden."Maar ik heb veel vrijheid.

Op lege stranden wil ik bijvoorbeeld vogels, een voorjaarsduik of het strandleven in de zomer afbeelden. Misschien gaan we ook nog wel onder water. Mensen kunnen het ons laten weten als ze bepaalde dingen op het panorama willen hebben, want er zijn een heleboel dingen die we niet weten.k wil er ook een opleidingsproject van maken. Iedereen die het panorama aanspreekt en graag wil leren schilderen, mag komen helpen.Mensen die willen helpen met het Walcherse panorama, kunnen een e-mail sturen naar Kees van Citters, viakeesvancitters@yahoo.com.Suggesties voor het panorama zijn ook welkom.Click here to return to the gallery.

If you are interested in buying any of these pieces please contact Kees A. van Citters:

Jhr. Kees A. van Citters
Valkenstraat 21
2011 JL Haarlem
The Netherlands

Mail: keesvancitters@yahoo.com
Tel: 0031-235320662
Celphone: 0031-624266918
Fax: 0031-235511287

 

all images © Kees van Citters / Beeldrecht Amstelveen